Hitler uten hær

En samlet verdenskongress av psykiatere advarte mot Hitler lenge før krigen. Som teolog skulle jeg ønske at min faggruppe var like årvåken. Men som med andre, lot man seg begeistre av orden i samfunnet. At Hitler gjorde jødene til syndebukk, la man ikke vekt på. Holocaust betyr rett og slett offer; heloffer der alt brennes. Det ble ikke hindret.

Til alle tider har menneskene ofret. Hitlers offer var ikke engang særlig religiøst. Det var svært praktisk for å gjøre ham til stor helt, og til å ha en plass å legge skyld, så en selv blir stående ren.

Hvis Hitler ikke hadde folk med seg inn i sitt ideologiske univers, ville skadene vært små. Men noen ble med fordi de var redde. Andre ønsket makt. Noen ville unngå ubehag. Så Hitler sin maktsyke og mistenksomhet fikk prege vår verdensdel, og det var ufattelig store tap. Mange psykiatere led i konsentrasjonsleirer, og for mange av dem ble det viktig å avdekke mekanismene som førte til katastrofen. Hitlers handlingsmønster fikk mye oppmerksomhet. På en grundig måte ble et psykopatisk sinn kartlagt. Innen psykopati er det likhet og ikke variasjon som dominerer.

Min hensikt i dag er at vi vanlige mennesker må vokte oss vel for å bli med på psykopatiske mønster. De tillitstomme gjør ikke så mye skade før de får seg en hær. Mobbere, for eksempel, må ikke få det. Med en hær kan de gjøre ubotelig skade.

Dessverre kan personalapparatet i en virksomhet uten å vite det, bli en slik hær, når de ikke avdekker mobbing i det de skal gå inn i en konflikt. Mange mennesker med makt har i historien ofret grupper, og noen i Guds navn. Jeg ser påsken som en påminning om at ofring i denne forstand en gang for alle er avsluttet.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s